Weerstand tijdens therapie: wat kun je eraan doen?
Weerstand tijdens therapie verwijst naar de houding van de cliënt tegen over de therapeut of therapie. Ook het gedrag of de cognities die een therapeutische verandering kunnen vertragen of vermijden. Meestal is het aanwezig tijdens de eerste stadia van de evaluatie, omdat de cliënt de behandeling in twijfel kan trekken.
Daarnaast kunnen cliënten weigeren om oprecht te spreken of de vragen van de therapeut te beantwoorden. Soms kunnen ze ermee instemmen om ze te beantwoorden, maar kiezen ze ervoor om zeer weinig informatie te delen. Ook kunnen ze de therapeut tegenspreken of niet in therapie geloven, vooral als de therapeut jonger is.
Vaak komt weerstand tijdens therapie voort uit inadequate interventies tijdens de motivatiefase, wat een belangrijk onderdeel is van het therapeutische proces.
Veel therapeuten kiezen ervoor om alle verantwoordelijkheid op de schouders van de cliënt te leggen, met een verwijzing naar passiviteit en koppigheid. Dit is, zoals je ziet, zeer nadelig voor het hele proces.
Weerstand is een zaak van de therapeut
Therapeuten kunnen ongetwijfeld het therapeutische proces stoppen als ze denken dat het voor de cliënt niet meer rendabel is. Het is echter verkeerd om de weerstand van cliënten als reden zien waarom ze niet behandeld kunnen worden of ervan uit te gaan dat ze niet beter willen worden.
We kunnen dit probleem zien in de aanpak van motivatietherapie. Het motivatiegesprek is bijvoorbeeld gebaseerd op het aanpassen van de therapeutische stijl aan de verschillende stadia van verandering die de cliënt ondergaat. Zo kan men zien dat de weerstand van de cliënt het probleem van de therapeut is. Niet dat van de cliënt.
Daarom moet de therapeut er niet meteen van overtuigd zijn dat de cliënt geen enkele behandeling en/of verbetering wil ondergaan. In plaats daarvan is het beter om na te denken over waarom de cliënt die barrières heeft opgebouwd. Misschien is het soort therapie niet geschikt.
Om te voorkomen dat dit doorgaat, zou het het beste zijn om het probleem in de volgende sessie aan de kaak te stellen. Oprechtheid is zeer relevant bij het opbouwen van een goede therapeutische relatie en het vinden van oplossingen voor de weerstand die zich onderweg kunnen voordoen.
Een mogelijke oorzaak van weerstand tijdens therapie is de leeftijd van de therapeut
Weerstand tijdens therapie komt vaker voor dan je denkt. Een veelvoorkomend geval van weerstand is dat de cliënt de professionaliteit van de therapeut in twijfel trekt als hij geen grijs haar, en een gezicht vol met rimpels heeft, of geen pak draagt.
Wat aan het begin van de behandeling als een eenvoudige opmerking kan beginnen, kan later weerstand worden. Dan begint de cliënt te twijfelen aan zijn of haar psycholoog.
Misschien denken ze dat hun therapeut niet de juiste middelen of informatie heeft om hen te helpen. Een andere veel voorkomend probleem is dat de cliënt denkt dat de therapeut veel te jong is om zijn probleem te begrijpen.
Bovendien is het belangrijk om op te merken dat leeftijdsverschil tussen therapeut en cliënt meestal in het begin (van de kant van de cliënt) een probleem is. De reden hiervoor is dat oudere cliënten waarschijnlijk geloven dat een jonge therapeut niet in staat zal zijn om zich te verhouden tot hun problemen.
Het is echter belangrijk om het probleem meteen aan te pakken. Het gebruik van de juiste strategieën kan de verwachtingen van een ogenschijnlijk zinloze behandeling veranderen in een kans om de therapeutische relatie te versterken.
Labrador heeft in zijn handboek Difficult Situations in Therapy (2011) belangrijke strategieën voorgesteld. Bijvoorbeeld het oplossen van de problemen van de cliënt, het vragen naar zijn weerstand en de vaardigheden die hij denkt niet te hebben. Daarnaast adviseert hij cliënten om zich te richten op de positieve kant van het hebben van een jonge therapeut.
Weerstand tijdens therapie verbreken
Tijdens de evaluatie en de interventie zelf is de kans groot dat de cliënt zijn huiswerk niet doet. Zelfs de meest elementaire dingen, zoals het uitvoeren van zelfrapportages, zijn zeer belangrijk omdat ze nodig zijn voor de functionele analyse en het opstellen van een behandelplan.
Daarom is het van groot belang dat de cliënt elke week zijn huiswerk meebrengt. Enkele strategieën om dit te bereiken zijn:
- Ga er niet van uit dat je cliënt je uitleg over het maken van een zelfrapportage volledig heeft begrepen. Misschien was je niet duidelijk of ging je taalgebruik niet goed samen met de behoeften van het individu. Aarzel daarom niet om opnieuw uit te leggen waar de taak uit bestaat.
- Benadruk de waarde van de taak. Sta erop dat, ondanks het feit dat zelfrapportages nuttig zijn voor je als therapeut, ze ook waardevol zijn voor de cliënt. Daarnaast is het belangrijk dat je aangeeft dat het niet doen van het huiswerk in strijd is met wat de cliënt wil bereiken.
- Zorg ervoor dat je op een gepaste manier om zelfrapportage vraagt. Probeer niet te zeggen: “Je moet een zelfrapportage maken en dit meenemen naar de volgende sessie.” In plaats daarvan zou het veel handiger zijn om ze te motiveren en te benadrukken dat het voor jullie beiden nuttig is.
- Zorg ervoor dat het materiaal dat gebruikt wordt om de zelfrapportages te maken passend is. Het educatieve en sociaal-culturele niveau van de cliënten kan zeer verschillend zijn. Het is normaal om te denken dat een potlood en papier hulpmiddelen zijn die iedereen weet te gebruiken. Dat is echter niet altijd het geval.
- Sta externe hulp toe. Als de cliënt bijvoorbeeld vergeet om zijn eigen gegevens in te vullen, stuur hem een bericht ter herinnering. Er zijn ook dingen die ze kunnen doen tijdens de therapiesessie. Help hen om een reeks herinneringen in te stellen op hun telefoon, zodat ze het niet zullen vergeten.
Tot slot
Sommige mensen zijn niet in staat om overal een stuk papier mee naartoe te nemen. Anderen zijn misschien niet zo dol op schrijven, waardoor ze zich zorgen zouden kunnen maken en het daarom niet doen.
Aan de andere kant kunnen anderen zo vergeetachtig zijn dat ze zich niet eens herinneren om overdag iets op te schrijven. Als ze ‘s avonds beginnen te schrijven, zijn ze alles van ‘s ochtends vergeten.
Daarom is het belangrijk dat je een open geest hebt en flexibel blijft. Geef ze de kans om de zelfrapportages op een andere manier te maken. We weten allemaal dat de technologische vooruitgang al een tijdje in de lift zit.
Wees daarom niet bang om je cliënten aan te moedigen om ze op hun smartphone te noteren. Ze kunnen zeer nuttig zijn om de therapie te laten evolueren van onvolledige zelfrapportages naar uitstekende evaluatiesessies.
- Home
- Partners
- Recente berichten
- Links naar gerelateerde sites
- 19 Manieren om je leven naar een hoger niveau te tillen
- 4 quotes van Carl Jung over persoonlijke groei
- 9 gewoontes van georganiseerde mensen
- Afbeeldingen
- Als het leven je te veel is: deze brief is voor jou
- Angst
- 6 gevolgen van angst voor je lichaam
- Angst aanvallen
- Angstgevoelens verslaan: let op je behoeften!
- Cervicobrachiaal syndroom
- De vele vormen van angst
- Door angst gaan we de wereld anders waarnemen
- Geestelijke angst
- Hoe om te gaan met een angstig persoon
- Is het mogelijk te sterven van angst?
- Vijf gewoonten van mensen met angstgevoelens
- Ben je hyperkritisch?
- Bevestiging, waar vind je die?
- Bevrijd jezelf van stress met deze 43 vragen
- Bevroren of uitgesteld verdriet: pijn die chronisch wordt
- Boedisme
- Chronische stress kan je je geheugen laten verliezen
- Chronische vermoeidheid - symptomen, oorzaken en behandelingen
- De donkere energie van de hersenen
- De ego en de ziel
- De kracht van zelfvergeving
- De lichaamstaal van bezorgdheid
- De oorzaken, waarschuwingssignalen en behandeling van slaapapneu
- De psychologie van kleur
- Depressie en angst zijn tekenen van kracht
- Depressie: pijn die je blijft volgen
- DISSOCIATIE
- Donkere materie - bewegen en leren
- Duizelig
- Dysthymie: wat maakt het anders dan depressie
- Fibromyalgie
- Gedachten
- Gedichten
- Geestelijke vermoeidheid: de druppel die de emmer doet overlopen
- Geluk op je werk
- Geheugen en trauma: wat is het verband?
- Het belang van toegeven dat je je niet goed voelt als je depressief bent
- Het leven en de dood
- Het roer in eigen handen hebben
- Hoe ga je om met emotionele oververmoeidheid?
- Hoe hou je vol
- Hoe is het om hoogfunctionerend autisme te hebben?
- Hoe kan ik nou gelukkig zijn met al die ellende in mijn leven?
- Ik zie je
- Innerlijke stilte
- Is het mogelijk om zonder vrienden te leven
- Je ondergewaardeerd voelen: wat kun je doen?
- Jullie haten mij
- Kan onze geest lichamelijke pijn leren loslaten?
- Knoop in de maag? Het zwarte gat? De gevolgen van angst
- Krantenartikelen
- Laten we het eens hebben over het 'boiling frog-syndroom'
- Leren waarderen wat je hebt - waarom het gras bij jou het groenst is
- Luisteren zonder empathie: niet emotioneel verbonden
- Muziek
- Mond dicht houden
- Negen dingen om te onthouden over het leven
- Niet negeren: deze symptomen waarschuwen op een bloedprop in je lichaam
- Onbegrepen pijn: hoe onderliggende emoties in je lichaam kunnen vastzitten
- Opbeurende teksten
- Oud en nieuw
- Passie
- Paniek
- Perfectie
- Poeh en Knorretje
- Positief blijven
- PTSD
- Slaapapneu bij vrouwen
- Sommige mensen hebben een gebrek aan empathie
- Soms is blijven te ver gaan
- Stress
- Trombose en beroerte voorkomen
- Zeven psychologische voordelen van het spelen van bordspellen
- Vast zitten
- Verandering
- Verwarring
- Vijf tekenen die erop wijzen dat je niet van jezelf houdt
- Waarom zelfcompassie het beste medicijn tegen schaamte is
- Wanneer vermoeidheid invloed heeft op mijn geest
- Wat je moet verwachten van psychologische therapie
- Wat teleurstelling je kan brengen
- Weerstand tijdens therapie: wat kun je eraan doen?
- Yin en yang: de dualiteit van het bestaan
- Zelfacceptatie
- Zit je in een moeilijke of verdrietige situatie? Deze denkwijze kan je helpen
- Zó leer je omgaan met verandering
- Zo herken je de alarmsignalen voor een zelfmoordpoging
Maak jouw eigen website met JouwWeb