Wat je moet verwachten van psychologische therapie
Een van de meest verwarrende zaken voor mensen die geconfronteerd worden met psychologische therapie is dat ze niet weten wat ze ervan kunnen verwachten. Er zijn inderdaad veel te veel ideeën en vermoedens over hoe het wordt uitgevoerd.
Bovendien kunnen ook verhalen van mensen die in therapie zijn geweest de verwarring versterken. Daarom is het belangrijk om, voordat je een afspraak maakt met een psycholoog, te weten wat psychologische therapie werkelijk inhoudt.
Binnen het vakgebied van de psychologie zijn er allerlei benaderingen die de strategieën en aanpak van de therapie bepalen. In de regel is psychologische therapie het geheel van technieken dat door een psycholoog wordt toegepast om de levenskwaliteit van een individu te verbeteren.
In dit artikel hopen we duidelijk te maken waar psychologische therapie uit bestaat, wat je ervan kunt verwachten, en hoe je ermee om moet gaan.
Psychologische therapie
Zoals gezegd is psychologische therapie gebaseerd op de toepassing van een reeks technieken en strategieën die het leven van mensen verbeteren. Het doel ervan is het aanleren en trainen van manieren om problemen op te lossen, onder ogen te zien en te beheersen met adaptief gedrag en dynamiek.
Met andere woorden, het doel is dat het individu middelen verwerft om zijn moeilijkheden autonoom en onafhankelijk op te lossen. Deze hulpbronnen moeten aspecten van hun gedrag, emoties en soort denken integreren. Ze leren bijvoorbeeld de gedachten te identificeren die leiden tot het soort emoties dat een paniekaanval uitlokt.
Daarom moet de therapeut psychologische therapie aanpassen aan de behoeften van elk individu en het probleem in kwestie. Het is goed te bedenken dat de meningen en ervaringen van andere mensen die therapie hebben ondergaan misschien niet bijzonder relevant zijn. Dat komt omdat elk individu anders is, waardoor ook de effecten van behandelingen variëren.
Hoe werkt het?
Misschien wel het meest fundamentele aspect van psychologische therapie is de vertrouwensrelatie tussen de therapeut en de cliënt/patiënt. Dankzij deze relatie kunnen ze op een oprechte manier hun zorgen, verwachtingen en moeilijkheden kenbaar maken. Dit betekent dat de therapeut het probleem op een globale manier zal kunnen begrijpen.
De volgende essentiële stap is dat de therapeut een beoordeling uitvoert. Deze richt zich op de aspecten waarvan de cliënt/patiënt heeft aangegeven dat ze die problematisch vinden. Zodra de intensiteit van het probleem is vastgesteld en een diagnose is gesteld, stellen de therapeut en de cliënt/patiënt samen een reeks doelstellingen vast. Ook bespreken ze de manier waarop ze daaraan zullen werken.
Later, gedurende het hele therapeutische proces, zullen de geschikte en overeengekomen technieken worden toegepast. Na verloop van tijd worden het nut en de effectiviteit van deze strategieën geëvalueerd. Als bijvoorbeeld wordt geconstateerd dat een bepaalde techniek geen goede resultaten oplevert, kan een alternatieve manier worden gevonden om ermee om te gaan.
Wat je van psychologische therapie mag verwachten
Het bovenstaande in aanmerking genomen, wat kun je dan van psychologische therapie verwachten? Wat wordt er van je verwacht?
Hulp en informatie
Psychologische therapie is een bron van hulp, een gids. Wat je vindt in een therapeut is een persoon die zijn kennis, tijd en middelen aanbiedt om je gevoelens van ongemak te verminderen. Daarom kun je verwachten dat de therapeut vanaf de eerste afspraak vriendelijk en behulpzaam is, en je alle informatie geeft die je nodig hebt.
Daarnaast kun je verwachten dat ze je ondersteuning geven om bepaalde doelen te bereiken, op basis van beproefde technieken. Ze zullen je echter geen waterdichte formule aanreiken. Het is bovendien onvermijdelijk dat je tijdens het hele proces enkele veranderingen en aanpassingen zult moeten aanbrengen.
Het gaat niet alleen om praten
Als je het over psychologische therapie hebt, is het eerste beeld dat je te binnen schiet een kamer met twee pratende mensen. Maar hoewel praten een krachtig hulpmiddel is in de psychologie, is het slechts het topje van de ijsberg. In psychologische therapie kan en moet de therapeut namelijk ook andere technieken gebruiken.
Soms vragen deze technieken jouw betrokkenheid buiten de therapiesessie. Daarom kun je een vorm van huiswerk krijgen voor de volgende sessie. Bijvoorbeeld het noteren van ongemakkelijke situaties of gedachten. Bij andere gelegenheden kun je tijdens de sessie een praktische training volgen om een nuttige techniek te leren. Bijvoorbeeld ontspanningstraining.
De therapeut kan zelfs gebruik maken van technologie om aan specifieke aspecten te werken. Bijvoorbeeld virtual reality bij systematische desensitisatie. Dit kan gebruikt worden als je een hoogtefobie hebt. Computerprogramma’s kunnen ook gebruikt worden bij cognitieve training.
Doorlopend werk
Zoals we al gezegd hebben, moet je niet verwachten dat psychologische therapie een magische oplossing biedt. In feite moet je juist het tegenovergestelde verwachten. Want om therapie effectief te laten zijn en de grootst mogelijke voordelen te bereiken, moet je er voortdurend aan werken.
Dit werk is vooral belangrijk voor jou als cliënt/patiënt, omdat het uiteindelijke doel is dat je een reeks vaardigheden en hulpmiddelen verwerft die je op elk moment en in elke situatie zelfstandig kunt gebruiken.
Daarom moet je voortdurend werken aan het leren en integreren van deze strategieën. Zonder dit werk zal het niet mogelijk zijn om vooruit te komen. Je zult je therapeut dan niet veel te bieden hebben. Bijgevolg zal die je moeilijk kunnen helpen.
Specifieke doelen en taken
Alles wat je in therapie onderneemt maakt deel uit van een interventie met een specifiek doel. Het kan bijvoorbeeld zijn om je angst te verminderen en dat je leert hoe je die kunt voorkomen. Daarom moeten alle activiteiten die je onderneemt, hoewel het soms nodig is om verschillende gebieden te verkennen om een probleem te begrijpen, gerechtvaardigd zijn en op dat doel gericht.
Dit kan je helpen je vooruitgang te realiseren en gemotiveerd te raken. Daarnaast kan het de therapeut helpen te bepalen wanneer je sessies verder uit elkaar moet gaan zetten, of zelfs je therapie moet beëindigen. Dit helder voor ogen hebben kan ook nuttig zijn om te weten of je in handen bent van de juiste professional.
Immers, als de therapie eindeloos is, zul je je ongemakkelijk voelen. Bovendien kun je merken dat je taken uitvoert die niets bijdragen aan je situatie. Of, dat je in de sessies niet echt aan iets bijzonder relevants werkt. Als dit het geval is, moet je overwegen om van therapeut te veranderen, of op zijn minst de kwestie aan hem of haar te melden.
Wat je niet moet verwachten van psychologische therapie
Kortom, in psychologische therapie leer je om effectief met een probleem om te gaan. Daarom moet je geen snelle oplossing verwachten, want leren kost tijd. Het betekent pijnlijke situaties onder ogen zien, erover nadenken en je levenslange gedachten en gewoonten veranderen. Je moet niet verwachten dat het gemakkelijk zal zijn of dat het je leven tot een groot feest zal maken.
Aan de andere kant moet je ook niet de houding aannemen dat het voor jou niet zal werken. Als je zo denkt, zal het zeker geen succes worden.
Bron: klik hier
Maak jouw eigen website met JouwWeb