Dit wil je weten over de bijwerkingen van bloedverdunners

Bloedverdunners zijn medicijnen die de kans op bloedstolsels in je bloedvaten verkleinen. Net zoals veel medicijnen, kunnen ook bloedverdunners voor vervelende bijwerkingen zorgen. We zetten de bijwerkingen van bloedverdunners op een rij.

Bloedverdunners worden ook wel stollingsremmers of antistolling genoemd, aldus Thuisarts.nl. Ze zorgen er namelijk voor dat je bloed minder snel stolt. Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven aan 75-plussers met een verhoogd risico op ongewenste bloedstolsels. Doordat deze medicijnen de kans op een bloedprop verkleinen, heb je ook minder kans op een herseninfarct, trombosebeen of longembolie.

Voor- en nadelen van bloedverdunners

Als je vitamine K-remmers slikt, sta je onder controle van de trombosedienst. Dit is fijn, want hierdoor weet je hoe snel je bloed stolt. Dit wordt ook wel je INR-waarde genoemd. Je weet daardoor meteen of je de bloedverdunners goed slikt. Daarnaast word je één keer per jaar gecontroleerd door een arts of alles goed gaat. Helaas kennen bloedverdunners ook een aantal nadelen. Zo kan het aantal pillen dat je neemt per dag verschillen. Je krijgt wel een schema van de trombosedienst om je hierbij te helpen. Daarnaast moet je regelmatig bloedprikken. Bijvoorbeeld één keer per week of per maand. Dat is per persoon verschillend.

Bijwerkingen bloedverdunners

Bloedverdunners kunnen ook een aantal vervelende bijwerkingen hebben. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

 

  • Wondjes blijven langer bloeden.
  • Je krijgt makkelijker blauwe plekken.
  • Je krijgt bijvoorbeeld sneller een bloeding in je oogwit, een bloedneus, een bloedende aambei of een darmbloeding.

Ouderen en bloedverdunners

Hoe zit het met de bijwerkingen van bloedverdunners als je ouder bent? Internist in opleiding Hilde Kooistra en hoogleraar stolling van het UMCG Karina Meijer concludeerden op basis van een promotieonderzoek in 2016, dat zelfs ouderen boven de negentig jaar veilig bloedverdunners kunnen slikken, valt te lezen op de website van het UMCG.

Kooistra maakte voor haar onderzoek gebruik van patiëntgegevens van de trombosedienst. “We vergeleken de data van zo’n 1100 negentigers die bloedverdunners gebruiken met zeventigers en tachtigers. Tussen zeventigers en tachtigers was geen verschil in hoeveelheid bloedingen te zien. Bij negentigers nemen de bloedingen inderdaad iets toe, maar niet zo veel als wel gedacht werd. Het onderzoek laat zien dat negentigers in veel gevallen net zo veilig gebruik kunnen maken van bloedverdunners als zeventigers en tachtigers. De kans op trombose is zoveel groter dan de kans op bloedingen dat het voordeel van het middel opweegt tegen de nadelen.”

Bloedverdunners en artrose

Toch laat een andere studie zien dat ouderen wel moeten oppassen met een bepaald soort bloedverdunner. Zo blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC in april 2021 dat patiënten die bepaalde bloedverdunners slikken tweeënhalf keer meer kans hebben op slijtage aan de gewrichten, zo meldt Amazing Erasmus MC.

 

Die specifieke medicijnen remmen de hoeveelheid vitamine K in het lichaam, terwijl deze vitamine nodig is om het kraakbeen in gewrichten soepel te houden. “Patiënten die die bloedverdunners slikken hebben ook ernstiger artrose. Zo erg dat sommigen een nieuw gewricht nodig hebben. Dat wil je natuurlijk zo lang mogelijk uitstellen,” vertelde onderzoeker Cindy Boer van het Erasmus MC toen aan het AD. De onderzoekers pleiten ervoor om patiënten die tóch al een hoger risico hebben op artrose, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd of overgewicht, geen vitamine K-remmende bloedverdunners voor te schrijven.

Wil je gaan beginnen met het slikken van bloedverdunners of heb je klachten door de bloedverdunners? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Bron: klik hier

Maak jouw eigen website met JouwWeb